Германия затваря магазини и училища за близо месец.

Публикуван на:
Последна редакция:

Магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, училищата и детските ясли затварят от 16 декември до 10 януари в Германия. Това обяви в неделя германският канцлер Ангела Меркел, съобщи ДПА.

“Принудени сме да действаме и ще действаме сега”, заяви Меркел след среща с ръководствата на провинциите в страната.

Мерките включват също забрана за продажба и консумиране на спиртни напитки на обществени места, забрана за продажба на пиротехника. Работодателите ще трябва да предложат по-голяма възможност за работа от домовете. На национално ниво се въвежда и забрана за масовите събирания, която ще важи за 31 декември и 1 януари.

Социалните контакти се ограничават до събиране на петима възрастни от две различни домакинства. На гражданите се препоръчва и максимално ограничаване на контактите преди коледните празници.

За затягане на мерките настояха и в Швейцария. Университетските болници в Базел, Берн, Цюрих, Лозана и Женева изпратиха писмо до министъра на здравеопазването, в което изразяват голямо безпокойство от създадената ситуация.

“Натискът върху болниците остава висок, а ситуацията с медицинските сестри е критична”, се казва в писмото от петте болници.

Швейцария изживява най-тежката ситуация в страната от началото на пандемията като регистрира повече от 5 000 нови случая на ден. Въпреки това засега правителството все още не е обявило извънредно положение, а на места действат частични мерки като затваряне на ресторанти и заведения след 19 ч.

loading...